Magyar
Română
Felhasználó:
Jelszó:
Alapitvany Korona vendeghaz Szeretet konyha Elerhetoseg
 
Régebbi események
Szeretet konyhánk rövid története
A gyergyószentmiklósi Szeretet konyhát 1997-ben hozta létre a néhai ft. Hajdó István főesperes-plébános. E kedvezményezést nem csak erkölcsileg támogatta, de fel is karolta a helyi Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet, melynek lelkes tagjai a főzés gondjait is magukra vállalták az első esztendőkben. Ennek köszönhetően elindulhatott el a város szegényeinek az étkeztetése a Korona épületében. A korszerű konyha fontos tényező, de közel sem elég ahhoz, hogy már a kezdetekkor több mint 60 rászorulónak biztosítsanak heti öt nap meleg ételt ebédre – teljesen ingyen. A kezdeti nehézségek ellenére igen jól működött a konyha. Valóban az önfeláldozó szeretet működtette.
Mivel Románia is bekerült az Európa Unióba, a hatályos törvények értelmében a konyha is teljes és általános felújításra szorult. A korszerűsítés ügyét és kivitelezését a msgr. Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános vezette Szent Miklós Plébánia vállalta. 2007-ben teljesen felújítódott a konyha. Ma már minden kötelező szabványt figyelembe véve felel meg a követelményeknek.
Napjainkban megközelítőleg 160 személy étkezik naponta a Szeretet konyhán. Nagy részük szerény jövedelmű, illetve jövedelem nélküli idősebb, rászoruló, mellettük a konyha látja el a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Napközi otthon tanulóit is, akik az étkezők kb. 30 %-át teszik ki. Ők még gyermekek.
Szeretet konyhát a Szent Márton Alapítvány működteti, immár alkalmazottak segítségével, akik önkéntes elődeik lelkiségével próbálnak naponta eleget tenni feladatuknak a konyhán.
Szeretet konyha működését 75%-ban támogatók biztosítják: cégek és magánszemélyek a városból, valamint Gyergyószentmiklós Önkormányzata. A költségszükségletek fennmaradó részét az alapítvány gazdasági tevékenységeiből fedezik. Nem elhanyagolandó a város civil szervezeteinek és ifjúságának a konyhát segítő törekvése – főleg a szándék nemessége szempontjából, de nemcsak –, hiszen több héten át az általuk gyűjtött adományok segítségével biztosíthatjuk a konyha zavartalan működését.
Talán ez a legfontosabb, ez a lelket gazdagító másokra-gondolás a konyha létében. Ezért mondhatjuk: szegényebb lenne a város a Szeretet konyha nélkül! A jó példa másokra is ösztönzőleg hat: 2011-ben a téli tüzelő megvásárlásában Hargita Megye Tanácsa segített.
Azt pedig, hogy milyen kép alakult ki róla a város lakóinak a szemében, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a most elhagyott esztendőben a város lakói a Szeretet konyhát megszavazták meg az "Év legjobban működő intézményének."
Elmondhatjuk tehát, hogy a közel másfél évtized a másokra figyelő szeretet és aggódás eredményének – akár máshol is – követendő sikertörténete.
Alapítvány | Korona vendégház | Szeretet konyha | Események | Elérhetőség © 2011-2012 Szent Márton Alapítvány
Minden jog fenntartva.