Magyar
Română
Felhasználó:
Jelszó:
Alapitvany Korona vendeghaz Szeretet konyha Elerhetoseg
 
Régebbi események
Csodák földje Gyergyó!
Mese lengi be már neve eredetét is, ki-ki a maga fantáziája szerint találgathatja, hogy mitől Gyergyó: Gyergyó. Tény, hogy jó erre járni! Aki ősfenyvesekben és vadvirágos réteken barangolna, aki erdei gyümölcsöt kóstolna helyben a tövéről, az eprészhet is, málnát, fekete és piros áfonyát szedhet, gombát gyűjthet – számos ízletes gombafajta közül válogathat! Tanösvényeken növényekkel ismerkedhet, nem csak a Csíky-kertben, a lélegzetelállítóan szép növénykertben, de a Cohárdra kapaszkodó turistaösvényen is.
A havasi legelők védett növények többtucatjával várják, pompás vadvirágos rétek, tisztások ejthetik ámulatba, mondigáló patakok mellett megpihenhet, miközben mozdulatlan szárnnyal sasok keringenek fölötte és a hegyek, völgyek fölött.
Aki pedig csak tiszta levegőt akar mélyen a tüdejére szívni és kristálytiszta forrásvizet óhajt inni, könnyű séták, vagy kisebb-nagyobb gyalogtúrák alatt megteheti, miközben mondák (Ördög-tó, Hiripné, A táltos asszony, Bákainé, Both András, Gábor deák, a Súgó-barlang, a Gyilkos-tó, a Maros és az Olt…) földjén lépdelve ismerkedhet ködbevésző, talán meg is történt legendákkal és tudatunkat ma is acélozó igaz történetekkel.
Csodálatos föld ez az Adria-tenger szintje fölött 750- 810 méter magasan a Gyergyói-, illetve a Görgényi-havasok óvó markába teremtett kicsi világ. Itt egy 75 kilométeres átlójú körben mindent megtalálhat a vándor. Szovátán sóstavat (60 km), sóbányát Parajdon (50 km), népművészeti tárgyakat Korondon (61 km), Gyergyóalfaluban (6 km) képtárakat, Gyergyócsomafalván (10 km) Borsos Miklós emlékházat, Gyergyószárhegyen (4 km) a legkeletibb reneszánsz kastélyt és Közép-Európa talán leggazdagabb kortárs képtárát, illetve Gyergyó állatvilágát bemutató kiállítást, szoborparkot és Szent Ferenc rendi kolostort, Ditróban (12 km) pedig a csodálatos neogótikus katedrálist. A Gyilkos-tó mindössze 25 kilométerre található, az üdülő a városhoz tartozik, akárcsak a Békás-szoros is, ahol a magas-sziklamászók élhetik ki lélegzetelállító kedvtelésüket.
Borszék sincs távolabb, mint 80 km, a Szent Anna-tó pedig 75 km-re található. Arra indulva cseppkőbarlangot is megcsodálhat az utazó. A Súgó-barlang mintegy 15 kilométerre található Gyergyószentmiklóstól, szakavatott idegenvezetők kalauzolják az érdeklődőt. Gyergyószentmiklós múzeumát nemcsak az állandó néprajzi kiállítás ékesíti, de olyan kőzetgyűjtemény is található itt dr. Jakab Gyula geológus jóvoltából, amit meglátogatni messze földről érdemes.
A városban működik Románia egyik magyar nyelvű színháza, két tévéstúdió, két rádióstúdió és két szerkesztőség jelzi az "összhangot". Két nyomda és kiadó segít az ismeretszerzésben. Jelentős könyvállománnyal rendelkező könyvtárban pedig alkalmilag is betérhet adatszerzésre bárki.
A Gyergyóba készülőnek tudnia kell, hogy nem elég a kifogástalan vendégszeretet melegére számítani, ajánlott a réteges öltözet ezen a vidéken.
Az örökzöld fenyvesek és a színskála minden színével pompázó lombhullató erdők nagy és kisvadakat rejtenek, a medvés történetek lassan mindennapossá válnak, szerencsére egyáltalán nem tragikusak.
Gyergyószentmiklóson 20 019-en éltek az utolsó népszámláláskor, 17 500 római katolikus magyar képezi a többséget, de szép számmal élnek református, unitárius, örmény katolikus, baptista és más felekezetű magyarok is. Egyre jelentősebb a román nemzetiségűek száma, ebben a 50 éve még 99%-ban magyar városkában, amelynek vásárjogot és mezővárosi rangot a jó öreg Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem adott 1607-ben, nem sokkal halála előtt. (Rendezett képviselőtestületű várossá 1907 decemberében nyilvánították.)
Az egykor itt élő zsidóságra mára egy 1927-ben épült zsinagóga emlékeztet, miként a magyarságba önként beolvadt örményekre az 1730-ban felszentelt szép barokk templomuk, illetve sajátos ételeik. A város polgárosodásában jelentős szerepet játszó örménység jelenlétét a főtéri, és a város központi részén található jellegzetes épületek nyomatékolják.
Nem unatkozhat tehát, aki erre látogat! Meleg szállással a szép római katolikus templom tőszomszédságában, a helyi plébánia Szent Márton Alapítványának vendégházában, a Koronában várjuk!
A Koronában kitűnő ár-érték aránnyal teljes ellátást biztosítunk, akár 60 személy elszállásolásáról is gondoskodunk. A Korona konyhája is kitűnő, helyi ízekben gazdag. Minden szobában hideg-meleg vizes fürdőt, állandó internet elérhetőséget, a közelben zárt parkolót is biztosítunk.
Szállásunk diákok számára rendkívül alkalmas. A kirándulásokhoz túravezetők, szakavatott hegyi mentők állnak rendelkezésre. Csillagtúrákat, tábortüzes estéket, lovas programokat is szervezünk.
Alapítvány | Korona vendégház | Szeretet konyha | Események | Elérhetőség © 2011-2012 Szent Márton Alapítvány
Minden jog fenntartva.