Magyar
Română
Utilizator:
Parola:
Fundatia Casa de oaspeti Cantina sociala contact
 
Evenimente mai vechi
Scurta istorie a cantinei noastre pentru săraci
Cantina pentru săraci din Gheorgheni a fost înfiinţată de către răposatul protopop reverendisim Hajdó István. Această iniţiativă a fost nu doar susţinută din punct de vedere moral de către Asociaţia locală Caritativă a Femeilor "Lorántffy Zsuzsanna", dar şi sprijinită, membrii săi entuziaşti ocupându-se şi de grijile gătitului în primii ani. Datorită acestui lucru, a luat fiinţă cantina pentru săracii oraşului în clădirea Korona. Bucătăria modernă este un factor important, dar nu este nici pe departe de ajuns să asigure mese calde de prânz cinci zile pe săptămână pentru mai mult de 60 de nevoiaşi, deja de la început – şi complet gratuit. În ciuda dificultăţilor iniţiale, bucătăria a funcţionat foarte bine. Ea a fost susţinută într-adevăr de către dragostea devotată.
Deoarece şi România a devenit membru al Uniunii Europene, în baza legilor în vigoare, bucătăria a necesitat de asemenea o renovare completă şi generală. Lucrările administrative de modernizare şi de executare au fost îndrumate de către D-l protopop Portik Hegyi Kelemen şi asumate de către Parohia Sfântul Nicolae. În anul 2007, bucătăria a fost complet renovată. Astăzi ea respectă cerinţele specifice având în vedere toate standardele obligatorii.
În prezent, aproximativ 160 de persoane îşi iau masa zilnic la cantina pentru săraci. Majoritatea lor beneficiază de venituri reduse, respectiv sunt oameni mai în vârstă, nevoiaşi, fără venit, pe lângă acesta, bucătăria asigură hrana elevilor căminului de copii administrat de Fundaţia "Sfântul Francisc" din Deva, care reprezintă aproximativ 30% din cei care îşi iau mesele aici. Ei sunt încă copii.
Cantina pentru săraci este administrată de Fundaţia "Sfântul Martin", acum deja cu ajutorul angajaţilor, dar care se străduiesc să-şi îndeplinească sarcinile în fiecare zi în spiritul antecesorilor lor voluntari.
Funcţionarea cantinei pentru săraci este sprijinită în proporţie de 75% de către sponsori: firme şi persoane fizice din oraş, respectiv Consiliul Local al municipiului Gheorgheni. Restul cheltuielilor sunt acoperite din activităţile economice ale fundaţiei. Nu este de ignorat străduinţa organizaţiilor civile şi a tineretului oraşului de a ajuta cantina – în special din punctul de vedere al nobleţei intenţiei – dar nu numai – deoarece putem asigura funcţionarea netulburată a cantinei timp de mai multe săptămâni cu ajutorul donaţiilor adunate de ei.
Poate că acesta este lucrul cel mai important în viaţa cantinei, acest mod de a gândi la alţii, care îmbogăţeşte sufletul. Astfel putem afirma: oraşul ar fi mai sărac fără cantina pentru săraci!
Un bun exemplu este o încurajare pentru alţii: în anul 2011 Consiliul Judeţean Harghita a contribuit la cumpărarea lemnelor de foc pentru iarnă. Iar ce altceva poate dovedi mai bine ce imagine s-a format despre cantină în ochii locuitorilor oraşului, decât faptul că anul trecut locuitorii oraşului au votat cantina pentru săraci ca fiind "instituţia anului" cu cea mai bună funcţionare.
Putem spune deci, că rezultatul dragostei şi grijii pentru alţii, manifestate de-a lungul al unui deceniu şi jumătate, este o istorie de succes, care poate fi urmată chiar şi de alţii.
Fundația | Casa de oaspeți | Cantină socială | Evenimente | Contact © 2011-2012 Fundația Szent Márton
Toate drepturile rezervate.